Akropol

Akropol – inte bara basket

Akropol startades av greker i Rinkeby men är numera en mångkulturell förening och våra medlemmar och spelare speglar hela befolkningen i Rinkeby med omnejd.

Vi ser oss inte bara som en vanlig idrottsförening utan en aktör som tar ett socialt ansvar för ungdomar i vårt upptagningsområde. Att ha en stor ungdomsverksamhet är för oss minst lika viktigt som framgångar på seniorsidan.

För oss är integration och jämställdhet mer än fina ord. Det är vårt uppdrag, vår vardag och vår verklighet. Det andra pratar om borde göras är det vi gör – varje dag.

0

Aktiva Medlemmar

1986 0

Grundades

0

Lag

0

TROFÉER

Akropol – hISTORIA

Akropol BBK bildades i december 1986. Fram till dess var klubben en sektion av Akropolis IF. Det växande antal utövare i Rinkeby och Tensta gjorde det nödvändigt för basketsektionen att bilda en egen förening.

Verksamheten ökade i omfattning, till exempel hösten 1990 hade föreningen 450 aktiva spelande ungdomar och med detta kom många stora framgångar. Under åren 1990-2000 var klubben i alla finaler i Stockholmsserien, i flera SM-finaler, i Scania Cup och i ett antal turneringar runt om i landet och hade bland de starkaste pojksektionerna i landet med några riktigt starka årskullar som vann allt som gick att vinna och var obesegrade under flera år.

Akropol Herr / 1998 - 2018

 • Ett stark ungdomssektion innebar ett starkt herrlag. Herrarna vann basketettan säsongen 1998/1999 med i stort sett egna produkter och fortsatte med fina resultat innan de till slut fick ta steget upp till Basketligan. 

 • Åren 2003 och fem säsonger därefter återfanns herrlaget i Basketligan och nådde som bäst semifinal år 2006.

 • Akropol stack alltid ut med sina spännande nyförvärv som stack ut i mängden med t.ex Martin Ides på mäktiga 219 cm eller vindsnabbe Torey Thomas som blev vald till ligans MVP och därefter spelat i både Euroleague och Eurocup.

 • Efter att laget åkt ur ligan fortsatte framgångarna i näst högsta serien, Basketettan, där laget bland annat vann titeln år 2010 och 2018.

Akropol Dam 2012 - 2016

 • Säsongerna 2014/2015 och 2015/2016  spelade Akropols damer i Basketligan Dam, detta efter att ha vunnit Basketettan Norra säsongen två år i rad mellan 2012 – 2014 med i stort sett av egna produkter kryddat med två före detta landslagslagsprofiler, Nina Baresso och Cecilia Ferm.

   

 • Klubben valde att fortsätta på spåret med att spela med egna produkter och tog några fina skalper redan första året och laget lyckades kvala sig kvar första säsongen genom att slå ut den gamla storklubben Solna Vikings som har vunnit flera SM-guld.  Vi åkte dock ut kommande säsongen efter ännu ett dramatiskt kval som avgjordes i slutsekunden mot Östersund.

Akropol Rullstol 2012 - 2018

 • 2012 så skapades vår rullstolssektion – Akropol/Norrbacka. Laget har sen sitt intåg i Akropol varit i final i rullstolsbasket varje år men la till slut ner verksamheten 2018 trots stora framgångar.

 • År 2013 deltog vi i vår första Eurocup turnering och första omgången spelades i Bosnien, Sarajevo. Vi vann omgången och därmed gick till finalspelet i Portugal, Badajos.

 • Våren 2014 arrangerade föreningen en omgång i Eurocup, där vårt eget lag slutade på en hedrande andra plats.

 • Under dessa år hade vi även rullstolsverksamhet i form av ett utvecklingslag där alla alla var välkomna att delta oavsett nivå och ålder. Vi lyckades slussa in flera nya spelare från utvecklingsverksamheten till tävlingsverksamheten. Vi är både stolta och glada över att vi har haft rullstolsbasket i vår förening.